Låt den rätte komma in bok


Vad handlar “Låt den rätte komma in” om?

“Låt den rätte komma in” är en svensk roman skriven av John Ajvide Lindqvist. Boken utspelar sig i Stockholmsförorten Blackeberg på 1980-talet. Huvudpersonen, Oskar, är en mobbad 12-årig pojke som börjar knyta an till sin nya grannflicka, Eli. Snart märker Oskar att Eli bär på en mörk hemlighet – hon är en vampyr!

Titel Författare Utgivningsår
Låt den rätte komma in John Ajvide Lindqvist 2004

Vilka är huvudteman i boken?

Boken kombinerar element från skräck, drama och kärleksromaner. Här utforskar Lindqvist teman som ensamhet, utanförskap och mobbning. På ett djupare plan handlar boken om möjligheten till förändring och att acceptera den man är.

Varför blev den så populär?

“Låt den rätte komma in” blev en stor succé både i Sverige och internationellt, dels på grund av dess unika sätt att blanda skräck och realism. Boken har också blivit hyllad för sitt sätt att skildra det svenska samhället och mänskliga relationer.

Filmatiseringar av boken

Boken har filmatiserats två gånger. Den första, en svensk filmatisering regisserad av Tomas Alfredson, kom ut 2008. Den andra, en amerikansk version med titeln “Let Me In”, regisserades av Matt Reeves och släpptes 2010.

Några saker att ta med sig när man läser eller tittar på “Låt den rätte komma in”

  • En originell och gripande berättelse om utanförskap, vänskap och kärlek
  • En modern klassiker inom skräck- och vampyrlitteratur
  • Ett spännande och fängslande drama med övernaturliga inslag