Home Blogg Allt du behöver veta om jaktknivar

Allt du behöver veta om jaktknivar

0
Allt du behöver veta om jaktknivar

Som jägare behöver du en bra jaktkniv. Alltifrån att flå djur till att använda den för vanligt bruk. Dessa knivar finns i olika former och storlekar, beroende på vilken typ av jakt du ska göra.

Varför behöver du jaktknivar?

Jaktknivar är ett nödvändigt verktyg för jakt. De är speciellt utformade för att flå djur. Knivarna finns i olika former och storlekar utformade för olika ändamål. Till exempel finns det jaktknivar för småvilt som kaniner, ankor eller ekorrar samt för större vilt som hjort, älg eller vildsvin. Men den kan även användas för andra ändamål som innebär skärning och även naturligtvis användas som en vanlig kniv.

De olika typerna av jaktknivar för jakt

Jaktknivar är vanligtvis kategoriserade i två huvudgrupper: fasta blad och fällbara knivar. Fasta blad, som namnet antyder, är den typ av jaktknivar som inte har ett gångjärn och vanligtvis är fästa vid ett handtag eller en mantel. Medan fällbara knivar är en hopfällbar kniv som viks i handtaget – vilket innebär att den enkelt kan förvaras i fickor och väskor. I tillägg finns det även jaktkniv med gravyr och andra detaljer som lyfter upp utseendet på kniven.

Fasta blad

Fasta blad är ett utmärkt och oftast en bra jaktkniv. De har ett hållbart blad, är mindre känsliga för skärning och ger mer kraft och precision vid skärning. Några andra fördelar är:

  • De är mycket lättare att rengöra än fällknivar.
  • Deras bladmaterial är väldigt starkt och således lämpligt vid tyngre arbeten.
  • De är robusta och det finns inga lösa eller rörliga delar.

Fällbara knivar

Fällknivar är även den en bra jaktkniv för bruk utomhus eftersom de är lätta att bära med sig och tar inte mycket plats. Nedan finner du några andra fördelar:

  • De är i allmänhet mindre i storlek och lättare än andra typer av knivar.
  • Lätta att förvara då de kan fällas upp och läggas i en ficka.
  • Enkla att öppna med en hand.

Vanliga Frågor (FAQ)

Behöver jag slipa en jaktkniv?

Ja, du kan behöva slipa jaktkniv efter tiden. Men ett av de vanligaste problemen med en helt ny jaktkniv är att den är för vass! Det bästa är att sätta din jaktkniv test innan du tar med den till jakten.

Är det tillåtet att bära jaktkniv?

Ja, men kontrollera de lokala lagarna måste kontrolleras innan du använder den då det kan skilja sig mellan länder.

Vilken jaktkniv passar mig?

När det gäller att välja en jaktkniv finns det många faktorer att tänka på. Exempelvis om du letar efter en jaktkniv på rea? Vill du ha ett fast eller vikbart blad? Ska det vara en jaktkniv bäst i test? Allt detta är viktiga frågor och är så klart helt individuellt.