Test: BMW X7 M50d xDrive 2019


BMW1

BMW X7 hybrid kom ut på marknaden med höga förväntningar. Vi blev positivt överraskade av bilen när vi först lärde känna att den var på väg. Därför såg vi fram emot den första svenska provkörningen. Och vad fick vi reda på om den högsta versionen av BMW X7 M sport 2019?

Snabba fakta om BMW X7 

NamnBMW X7
ModellM50d
MärkeBMW
TillverkningslandTyskland
Lanseringsår2019

BMW X7: koncept bakom bilen

Det viktigaste med BMW X7 är förstås dess storlek. Den här bilen ser verkligen majestätisk ut i verkligheten.

Specifikationer:

  • Längd (mm): 5151
  • Bredd (mm): 2000
  • Höjd (mm): 1805

Av alla konkurrenter (vi utelämnar Rolls-Royce) gör detta X7 till den längsta bilen totalt sett, som har den längsta hjulbasen och är näst bredast. Konkurrenterna – med undantag för den uppgraderade Audi Q7 – är därför större än den i höjdled. Och även om det kanske inte ser ut så är X7 större än Bentley Bentayga på alla sätt och vis.

Utseende hos BMW X7

Utseende är en mycket subjektiv fråga, men vad som är säkert är att BMW X7 7-sitsare ser “annorlunda” ut i verkligheten än på bilderna. Bågen domineras av riktigt stora njurformade strålkastare som är mycket smala. I verkligheten ser det faktiskt inte så illa ut.

Från sidan är det mest slående inslaget den “hockeyklubba” som löper från framskärmen till bakhjulet, en funktion som först introducerades på den nuvarande BMW 7-serien. Den hade det före uppgraderingen och behöll det efteråt. Den mindre BMW X7 m50i har den “hockeyklubba” som just antytts bakom framhjulet. 

Den klassiska 7:an liknar också X7 bakifrån, med likadana strålkastare. Men vad som är säkert är att du från alla vinklar inte kommer att förväxla X7 med den mindre BMW X5, eller någon annan bil för den delen.

BMW X7 interiör 2019

Detta är en ny generation BMW, så när du öppnar dörrarna upptäcker du att det finns en “ny” interiör inuti bilen. Start/stopp-knappar, till exempel, har flyttats mitt i displaybrädan. Det finns dock flera helt nya knappar som kommer i form av ett tillval och som inte kan fås med någon annan modell, inte ens i med BMW X7 iPerformance Concept.

Den största SUV:n i serien är en sjusitsig standardbil, men om du tittar på bilderna av testbilen ser du att den bara har sex säten. Den här konfigurationen är extra och är ett bekvämare alternativ. Alla säten är elstyrda – ja, verkligen, även de längst bak! De två första raderna styrs direkt från sidan av sätet och sittställningen är praktiskt taget densamma. De är lika bekväma. 

Det är också en av de få bilar där du kan sitta riktigt bekvämt längst bak. Tillträdet är inte enkelt, men den efterföljande resan går att klara utan några som helst problem. Det finns ju läderklädsel, inklusive armstöd, och en självjusterande klimatkontroll.

Fullspäckad med modern utrustning

BMW X7 är märkets flaggskeppsmodell, så du kan förvänta dig att den har den senaste tekniken. Och det gör det naturligtvis. Vill du inte ha med dig bilnyckeln och behöver bara låsa upp eller låsa bilen? Inga problem, alla BMW:er kan göra det idag via en app på din telefon. Men vill du köra bort den utan nyckel? Det är inte heller något problem. 

Nyckelfria alternativ till BMW X7

Det finns två alternativ. Du behöver bara ha en Samsung-smartphone (endast vissa stöds) och ha den parad med bilen via BMW:s tjänst. Då kan du glömma nyckeln (hur många av oss skulle glömma nyckeln på bilens tak efter att vi har låst upp BMW:n och köra iväg?). Du kan inte bara låsa upp och låsa bilen via NFC, utan du kan också starta bilen när du sätter den i det trådlösa laddningsfacket. 

Har du ingen Samsung? Har du något emot det? Ett kort i kreditkortsstorlek som du kan stoppa in i telefonfodralet eller till och med i plånboken löser det problemet.

Körassistens i BMW X7

X7 har en rad moderna aktiva körassistenter, inklusive parkeringsassistenter och en backningsassistent som kommer ihåg upp till 50 meter av den ursprungliga vägen framför dig och sedan backar exakt därefter.

Saknar svensk röststyrning

Det är dock synd att BMW, till skillnad från Mercedes-Benz, inte har svensk röststyrning, för tack vare den förbättrade artificiella intelligensen skulle den kunna lösa många saker snabbt och enkelt. Det fungerar till exempel på tyska eller engelska, men du måste ha hela infotainmentprogrammet på det språket.