Home Blogg Garmin Fenix 7: märkets mest avancerade multisportklocka 

Garmin Fenix 7: märkets mest avancerade multisportklocka 

0
Garmin Fenix 7: märkets mest avancerade multisportklocka 

Fenix 7 är Garmins mest avancerade multisportklocka hittills, men de nya träningsverktygen har utformats med omsorg för att göra dem tillgängliga för ett större antal idrottare. Den nya pekskärmen är en bonus för att bläddra i menyer, och batteritiden har förbättrats dramatiskt utan någon extra vikt.

Snabba fakta om Garmin Fenix 7:

MärkeGarmin
ModellFenix 7
ModellversionerFenix 7X, Fenix 7S – bägge även som Solar och Sapphire
Lanserades18 januari 2022

Om Garmin Fenix 7

Garmin Fenix 7 är utformad för alla som vill pressa sig själva för att nå en ny höjdpunkt – oavsett om det är en cykelsport, ett halvmaraton eller en CrossFit-tävling. Fenix 7 Garmin förutsätter dock inte att du redan har en fullständig träningsplan och vet exakt hur du ska balansera arbete och återhämtning – den ger dig verktyg som hjälper dig att förstå din nuvarande konditionsnivå, att sätta upp ett realistiskt mål och att träna på ett sätt som hjälper dig att nå det.

Fenix 7 har pekskärm

Den innehåller samma avancerade träningsuppföljning och träningsverktyg som gjorde Garmin Fenix 6 till den bästa multisportklockan som fanns redan 2019. Men den introducerar också några nya funktioner som gör allt mer tillgängligt för nya användare.

Den mest uppenbara uppgraderingen här är införandet av en pekskärm. Klockan har fortfarande de fem fysiska knapparna från tidigare Fenix-klockor (inklusive en nyligen förstärkt startknapp), men det är en enorm hjälp för att panorera över kartor. Den har implementerats med omsorg; skärmen är låst som standard under träning för att förhindra oavsiktliga knapptryckningar, och Fenix-purister kan välja att avaktivera touch helt och hållet om de föredrar det.

Garmin Fenix 7: pris och releasedatum

Releasedatum för den nya Garmin Fenix 7 var den 18 januari 2022 och den finns att köpa direkt från Garmin. Priserna börjar på 7 000 kronor för standardversionen. Toppmodellen Fenix 7X Sapphire Solar kostar minst 10 000 kronor.

Det är en betydande ökning från Fenix 6, som började på 6 000 kronor när den fick sin release 2019.

Fenix 7 Garmin: design

 • Pekskärm och fysiska knappar
 •  Ingen ökning av vikten
 • Högklassiga material

Fenix 7 finns i tre storlekar (42 mm, 47 mm och 51 mm), med standard-, Solar- och Sapphire Solar-varianter.

Klockan använder Garmins QuickFit-band, som frigörs från höljet genom att trycka ner ett plastclips. Fenix 7 Sapphire Solar väger 73 g med silikonbandet monterat och 50 g utan.

Det är nästan exakt samma som Fenix 6 Solar, som väger 72 g med sitt band och 49 g utan. Det är imponerande att Garmin har lyckats hålla vikten jämn samtidigt som batteritiden har ökat avsevärt och skärmtekniken förbättrats.

Garmin Fenix 7: Batteritid

 •  Den största modellen räcker i upp till fem veckor
 • Anpassningsbara inställningar för batterisparande
 • Solar- och Sapphire Solar-versioner tillgängliga

Batteritiden har alltid varit ett av försäljningsargumenten för Garmins sportklockor, och Fenix 7-serien levererar verkligen. 

Fenix 7 Sapphire Solar som vi testade är utrustad med Garmins Power Glass som samlar energi under hela dagen för att hålla klockans batteri laddat. 

Suunto 7 vs Garmin Fenix 6: jämförelse

Vilken klocka ska jag köpa, Garmin Fenix 6 eller Suunto 7?

Till en början verkar dessa två klockor väldigt lika, klockor som i princip gör allt – de låter dig till och med betala för varor.

Garmin Fenix 6

Låt oss börja med Garmin Fenix 6. Det är en utmärkt allroundklocka – mer än Suunto 7. Och även om den kommer från det främsta märket inom GPS-prylar slutar fördelarna inte där.

Suunto 7

Suunto 7 är lite mindre än Fenix 6, men har ändå en hel del kraft. Skärmen är bred och den har ett liknande utbud av sensorer som Fenix 6. 

Till skillnad från Fenix 6 har Suunto 7 dock inga navigationsappar tillgängliga på egen hand. I stället använder den Google Maps.

Garmin Fenix 6 vinner på följande:

 • Garmin Fenix 6 har bättre batteritid jämfört med Suunto 7.
 • Garmin Fenix 6 erbjuder bättre och mer avancerad sömnmätning jämfört med Suunto 7.
 • Garmin Fenix 6 erbjuder bättre satellitnavigationsnoggrannhet än Suunto 7.

Suunto 7 vinner på följande:

 • Garmin Fenix 6 kostar mycket mer än Suunto 7.
 • Garmin Fenix 6 har inte Bluetooth 4.1 LE-teknik, medan Suunto har det.

Suunto 7 vs Garmin Fenix 5

Fenix 6 slår Suunto 7, men Suunto 7 är den klara vinnaren i jämförelse med Fenix 5 Plus (firmware 7.10) när det gäller specifikationer och designestetiken. 

Kommer det att finnas Garmin Fenix 7 Pro?

Garmin-entusiaster vet att Fenix 6 fanns i en Pro-version. Hittills har inte någon Garmin Fenix 7 Pro lanserats.