Hel kyckling i ugn med rotfrukter


Att laga hel kyckling i ugn med rotfrukter

Hel kyckling i ugn med rotfrukter är en av de mest populära och enkla rätterna att laga. Det är både lätt att förbereda och smakar fantastiskt. I denna artikel kommer vi att diskutera vad du behöver för att förbereda denna läckra måltid och hur du ska gå tillväga för att få bästa möjliga resultat.

Förberedelser

Det första du behöver göra är att förbereda både kycklingen och rotfrukterna. Börja med att tvätta och skala rotfrukterna. Det är också viktigt att tänka på att skära dem i ungefär samma storlek, så att de blir klara samtidigt som kycklingen. Gör även i ordning en smarrig marinad till kycklingen, med exempelvis olivolja, vitlök, rosmarin, salt och peppar.

Varför hel kyckling i ugn med rotfrukter?

Hel kyckling i ugn med rotfrukter är både enkelt att laga och praktiskt då du kan förbereda allt i förväg. Dessutom är det en hälsosam och näringsrik rätt som passar utmärkt för både vardagar och fest.

Ingredienser Mängd Tillagningstid
Hel kyckling 1 st ca 1,5 timmar
Rotfrukter (ex. potatis, morötter, palsternacka) 6-8 st ca 1,5 timmar
Olivolja 2 msk
Vitlök 2 klyftor

Tillagning

För att laga en hel kyckling i ugn med rotfrukter, följ dessa steg:

1. Förvärma ugnen till 200°C.
2. Lägg kycklingen i en ugnssäker form och gnid in den med marinaden.
3. Placera rotfrukterna runt kycklingen i formen och häll lite olivolja över dem.
4. Grädda i mitten av ugnen i cirka 1,5 timmar, eller tills kycklingen är genomstekt och rotfrukterna är mjuka.
5. Ta ut formen ur ugnen och låt den vila i några minuter innan du serverar.

Tips för bästa resultat

För att få en ännu godare hel kyckling i ugn med rotfrukter kan du prova att använda dig av olika örter och kryddor för att ge rätten en unik smak. Även området kring kycklingen kan du förvandla, exempelvis genom att tillsätta hackad lök, vitlök, tomater eller paprika. Grönsaker och kryddor är bara några av de många möjligheterna som finns för att skapa din egen personliga touch på denna klassiska rätt.