Home Blogg Hur länge kokar man potatis?

Hur länge kokar man potatis?

0
Hur länge kokar man potatis?

Hur länge behöver man koka potatis? Och vilka potatissorter lämpar sig för kokning? Låt oss ta reda på hur du kokar den läckraste potatisen!

 

Välj rätt sort kokpotatis

För bästa kokta potatisen ska du använda fast potatis. Använd mjölig potatis endast om du kokar dem till potatismos. Här är anledningen till detta:

Fasta potatisar är bäst för kokning. Detta är alla typer av potatis med tunt, glänsande skal och ett krämigt kött. Eftersom de har låg stärkelsehalt håller de formen när de kokar. Till fasta potatissorter hör både gula och röda sorter, och du kommer kanske att känna igen några av deras namn – Asterix, Viktoria, Maria eller Annabelle. Konsistensen av kokta fasta potatisar är smörig, och smaken är nästan söt.

Undvik stärkelserika mjöliga potatisar om du inte planerar att mosa dem. De har en fluffig konsistens men faller isär när de kokas. Använd dem endast om du planerar att koka potatisen som en del av processen för att göra potatismos.

 

Hur länge ska man koka potatis?

Hur länge kokar man potatis då? Det beror på hur stora de är och vilken typ av potatis du tänker koka. Här är en allmän vägledning:

De flesta potatisar tar 12–20 minuter att koka efter att de har släppts ner i vattnet.

Testa om potatisen är kokt med en gaffel för att se om den är mjuk.

  • Hur länge kokar man färsk potatis? 12–20 minuter beroende på deras storlek. Kortare tid om du har tärnat dem innan kokning.
  • Hur länge kokar man mjölig potatis? Tills de faller sönder för att mosas.
  • Hur länge ska man koka bakad potatis? Koka potatisen helst innan du sätter in dem i ugnen.
  • Hur länge ska man koka fast potatis? Otärnad fast potatis tar 12–20 minuter att koka klart.

 

Så här kokar du din drömpotatis

Förberedelse

  • Skölj potatisen ordentligt för att ta bort all smuts och skär bort alla fläckar du ser.

    Vissa föredrar att skala potatisen innan den kokas, men rekommendationen är att du låter skalet sitta kvar. Detta säkerställer att näringsämnen och smaker inte går förlorade under kokningen. Dessutom behåller du alla de härliga vitaminerna.

 

Kokningen

  • Tärnad potatis tar cirka 15 minuter att koka, medan större bitar eller hela nya potatisar tar 20–25 minuter.

    Det viktigaste här är att du använder kallt vatten istället för kokt – om du kokar vattnet först kommer utsidan av potatisen att koka snabbare än insidan, vilket resulterar i en ojämn konsistens. 

 

Hur länge håller kokt potatis?

Hur länge kan man spara kokt potatis i kylskåpet? Du bör äta upp dina oskalade potatisrester inom ett par dagar, eller tidigare om du redan har skalat eller skurit dem i bitar.