Hur många dl ska en valp äta


Hur mycket mat behöver en valp?

När det kommer till att mata din valp, så kanske du undrar “hur många dl ska en valp äta”? Det är viktigt att ge rätt mängd mat för att säkerställa att din valp får alla de näringsämnen den behöver för att växa och utvecklas på ett hälsosamt sätt. Men hur exakt räknar man ut hur mycket mat ens valp ska ha? Det finns några grundläggande riktlinjer att följa som hjälper dig att ge den rätta mängden mat till din lilla vän.

Valpens vikt Mängd mat per dag (dl) Antal måltider per dag
1-5 kg 1-4 dl 3-4
5-10 kg 4-6 dl 3-4
10-20 kg 6-10 dl 2-3
20-35 kg 10-14 dl 2-3

Ålder och storlek spelar roll

En viktig aspekt att beakta när man bestämmer hur mycket mat en valp behöver är dess ålder och storlek. Mindre valpar behöver oftast mer mat per kilo kroppsvikt än större hundar eftersom de växer snabbare och har snabbare ämnesomsättning. Därför är det viktigt att justera matmängden allteftersom din valp växer och blir större.

Följ rekommendationerna på foderförpackningen

Ett bra utgångspunkt är att följa de rekommendationer som finns på valpfodret du väljer. Dessa brukar vara baserade på valpens vikt och ålder och ger en bra uppfattning om hur mycket mat din valp behöver. Kom ihåg att dessa rekommendationer är generella och kan skilja sig från individen. Om du är osäker, fråga en veterinär!

Anpassa efter aktivitetsnivå

Precis som oss människor, kan valpar ha olika aktivitetsnivåer och energi. Om din valp är mycket aktiv och lekfull, kanske den behöver lite mer mat än en mer lugn och stillasittande valp. Anpassa mängden mat efter din valps individuella behov och håll koll på om den verkar hungrig eller mätt.

Övergångsfas: från valpfoder till vuxenfoder

När din valp börjar bli större och närmar sig vuxen ålder, är det dags att börja introducera vuxenfoder istället för valpfoder. Denna övergång bör vara gradvis och du bör anpassa mängden mat efter din hunds nya behov. Håll koll på din hunds vikt och justera matmängden vid behov.

Slutligen, var noga med att övervaka din valps tillväxt och vikt och se till att alltid ge den näringsrikt foder av hög kvalitet. Om du är osäker på hur mycket mat din valp behöver, är det bäst att rådfråga en veterinär för att säkerställa att din valp får bästa möjliga start i livet.