Hur många medaljer har Sverige i OS 2022 i Peking?


OLY

Vintern 2022 gick vinterolympiaden av stapeln igen. Den här gången var det Kina som var värd för evenemanget. Det blev extremkyla och svåra förhållande för alla deltagare. Vissa kollapsade helt och medaljer kunde ibland tas från oväntade håll.

Det blev ändå ett OS med lika stort intresse för resultaten som vanligt. Så frågan är hur många medaljer har Sverige i OS 2022? Var det framgångsrikt eller en flopp?

Det viktigaste är medaljerna

När det kommer till tävlingssammanhang är det få saker som är så viktiga som att visa upp resultat och priser. Det är så det faktiskt bekräftas om det gått bra eller dåligt. Det spelar ingen roll om en tävlingsdeltagare gjort bra ifrån sig om det inte dessutom ledde till en medalj, i detta sammanhang OS-medaljer för Sverige.

Så hur många medaljer har Sverige i OS 2022 egentligen? Det skickades 116 tävlande till Peking för att delta för Sverige: 62 herrar och 54 damer. Dessa var sedan fördelade på 11 sporter. Den första medaljen kom redan andra dagen av tävlingarna och det var i den ädlaste metallen. Sporten var freestyle och Walter Wallberg fick hela Sverige att bli mycket intresserade av puckelpist. 

Sammanlagt togs 18 medaljer:

  • 8 guld.
  • 5 silver.
  • 5 brons.

Sveriges bästa vinterolympiad 

När det gäller frågan om hur många medaljer har Sverige i OS 2022 i Peking kan svaret således vara en enkel siffra – 18 är det korrekta svaret – men det betyder mer än så. Detta är nämligen det högsta antal vinter-OS medaljer Sverige tagit genom tiderna i en vinterolympiad. Det innebär också att Sverige hamnar på en 5:e plats när det kommer till tabellen för OS-medaljer 2022 bland samtliga nationer. 

Inte helt oväntat var det Norge som vann tabellen för antal OS-medaljer. Hur många medaljer har Norge tagit i OS 2022 då? De vinner tabellen med hela 37 medaljer. Detta inkluderar 16 guld, 8 silver och 13 brons. 

Ett bra OS och en bra framtid 

Efter OS i Peking 2022 har det blivit tydligt att Sverige är kvar i den absoluta världseliten när det kommer till vintersport. Självklart hade väl hela nationen hoppats på ännu fler medaljer och ibland var besvikelsen stor. Fast när det kommer till hur många medaljer har Sverige i OS 2022, är svaret att det är ett antal som svenska folket kan vara stolta över.