Hur mäter man tum på TV?


Vill du veta hur man mäter tum på en TV? Den här artikeln förklarar hur man mäter en skärm med hjälp av ett måttband eller hur man räknar ut måttet med en enkel matematisk ekvation.

 

I samtliga fall gäller att omvandling av ett mått från cm till tum görs genom att du dividerar med 2,54.

Hur mäter man tum på TV med ett måttband?

För att mäta en TV behöver du bara ett måttband. Om du är intresserad av att kontrollera skärmstorleken, så kom ihåg att annonserade TV-storlekar alltid mäts diagonalt. Se alltså till att du mäter diagonalt över den synliga skärmen, från det övre hörnet på ena sidan till det nedre hörnet på andra sidan istället för rakt över. 

Hur mäter man tum på en platt TV?

Principen för hur man mäter tum på en platt TV är densamma som för en tjock TV. Mät diagonalt över den synliga skärmen, innanför ramen. 

Räkna ut tum för en TV

Om du av någon anledning inte vill mäta över diagonalen, kanske för att inte riskera att sätta fingeravtryck på skärmen, så kan du istället räkna ut måttet utifrån TV:ns höjd och bredd.

 

Du kan använda klassiska Pythagoras sats för att mäta skärmstorleken. Lägg ihop kvadraten på skärmens höjd- och längdmått och bestäm sedan kvadratroten ur denna summa.

Hur mäter man tum på en TV utan måttband?

Det bästa sättet att få reda på hur många tum en TV är, utan att använda måttband, är att gå till tillverkarens webbplats och få uppgift om skärmstorlek för din TV-modell.

 

Det finns också onlineräknare som snabbt uppskattar måtten på diagonal, bredd eller höjd. Ange ett av värdena och den kommer automatiskt att beräkna de andra två måtten.

Hur man mäter övriga mått på en TV

Om du vill kontrollera att TV:n passar utrymmet där du tänker ha den, så måste du mäta dess höjd, bredd och kanske djup. Mät rakt upp från toppen av skärmen till botten för att få höjden. Om TV:n har ett inbyggt stativ, så mät från toppen av skärmen hela vägen till botten av stativet för att få dess fulla höjd. För att få bredden sträcker du ut måttbandet rakt över skärmen från ena sidan till den andra.

 

Om du har en tjock TV så kanske du också behöver mäta djupet. Det kan vara lite svårare, eftersom de flesta tjocka TV-apparater har en böjd rygg. Det kan hjälpa att lägga något platt mot den bakre delen av TV:n, till exempel en linjal eller en bit kartong, och sedan mäta från framsidan av skärmen till toppen av det platta föremålet.