Hur vet man om ägg är gamla?


Har du någonsin varit mitt uppe i bakning eller matlagning, bara för att märka att dina ägg har passerat bäst före-datumet? Det är bra att veta att det är osannolikt att utgångna ägg orsakar matförgiftning eller matsmältningsbesvär. Ruttna ägg, å andra sidan, kan medföra allvarliga hälsorisker.

 

Du bör känna till att datummärkning av ägg baseras på att de förvaras i rumstemperatur. De flesta av oss har dock äggen i kylen och det betyder att de kan fortfarande kan vara bra flera veckor efter att datumet gått ut.

 

Om äggen är långt efter utgångsdatumet på kartongen, behöver du dock förmodligen bedöma dem ytterligare innan du bestämmer dig för om de fortfarande är säkra att äta. 

 

Det finns inte mycket du kan säga genom att bara titta på eller lukta på ett ägg med skal, särskilt om skalet inte har spruckit eller punkterats. Så hur kan du avgöra när ägg är dåliga? Innan du går till kompostbehållaren – här är några sätt för hur man vet om ägg är för gamla.

Hur vet man om ägg är gamla – vatten-testet

Om du är osäker kan du utföra flyt-testet, eller vatten-testet, för att fastställa äggets färskhet. 

I äggets trubbiga ände finns en luftblåsa. När ägget blir äldre så blir denna blåsa större eftersom vätska dunstar genom skalet.

 

Gör testet så här:

  1. Ta ett glas med kallt vatten.
  2. Sänk ned ägget i glaset.
  3. Om ägget sjunker och lägger sig ned på glasets botten så är det helt färskt.
  4. Om ägget reser sig upp men fortfarande är nära botten, så har det börjat åldras men duger fortfarande bra att använda.
  5. Om ägget däremot flyter så är det gammalt.

Hur man vet om ägg är gamla – ett till tips

Bara för att äggen flyter så behöver det dock inte betyda att de är oätliga. Om du har för avsikt att använda äggen så knäck dem.

 

Använd ett av dina bästa sinnen – lukten – för att avgöra om ett gammalt ägg verkligen är dåligt. Ägg som inte längre är bra eller säkra att använda ger ifrån sig en stark, distinkt lukt av svavel. Färska ägg är doftlösa, så om du känner någon lukt så är det troligtvis ett tecken på att ägget inte längre är bra.