HomeBloggLånge Jan – ett öländskt semestermål med fågelperspektiv

Långe Jan – ett öländskt semestermål med fågelperspektiv

Ett populärt semestermål är fyren Långe Jan på Öland. Där finns äventyr och rekreation för varierande åldrar och intressen. Som fyr är den inte längre i bruk, men rymmer nu flera andra spännande funktioner såsom bland annat fågelskådning och kulturarv.

Snabbfakta om Långe Jan

PlatsFyren Långe Jan ligger på Öland
TuristmålOttenby (ort) på Ölands södra udde, med flera möjliga sevärdheter, bland annat Långe Jan
Pris för besök i fyrenVuxen 40 kronor, barn 20 kronor. Biljetten köps i Naturum besöks- och informationscentrum
ÖppetDagligen från april till november, med undantag för midsommarafton. Uppsläpp i fyren varje heltimme.

Lägg denna anrika fyr på din bucket list!

En fyrs funktion är som bekant en byggnad för att sprida ljuset från en stark lampa över vatten och farleder. Den är en säkerhetsanläggning och har sedan långt tillbaka fått vara symbol för vägledning och styrka.

Långe Jan, med sin imponerande höjd på 41,6 meter är den högsta, och en av två ljusstarkaste i Sverige och det beror på att höjden, tillsammans med ljusstyrkans skulle kunna färdas långt ut i Östersjön. Långe Jans ljus når cirka 42 km ut över vattnet. Den har till uppgift att som angöringsfyr vägleda trafiken från öppet hav, mot kusten och till en positionering som undviker farliga vatten.

På sjökortet heter fyren Ölands södra uddes fyr (det officiella namnet sjökort 713, 714; ägare Sjöfartsverket), men den kallas lite kärt för Långe Jan i folkmun. Man tror att den byggdes av ryska krigsfångar. Långe Jan sattes i bruk 1785. Då var den bemannad och drevs som stenkolsfyr – man eldade med stenkol – som gav ljus i lanternan. Detta var modernt under 1700-talet och Långe Jan var just en sådan fin fyr .

I fyren fanns personal, tre fyrmästare och fyrvaktare, som även bodde där. De kunde vistas högst upp, men det finns faktiskt otippat en tiorumsvåning i marken under fyren. Fyrvaktarbostaden var länge bebodd, men med moderniseringen genom tidens gång elektrifierades fyren (1948). Helautomatisk blev den 1976, och är sedan länge obebodd.

Långe Jan i Ottenby – se och göra

I nuläget används fyren som turistattraktion. Visningar hålls dagligen, och fyren är väldigt välbesökt. På Tripadvisor rankas den som en av öns främsta sevärdheter. Både barn och vuxna uppskattar att kliva de 197 trappstegen upp för att se utsikten, som beskrivs som överväldigande.

Härifrån kan man se ut över Östersjöns glittrande blå vatten, men också en vidsträckt vy över södra udden.

En och annan säl kan man också få syn på, men mest imponerande är nog fågellivet. I närheten finns en forskningsstation där man ringmärker cirka 25 000 fåglar varje år. Detta kan man se på under guidade turer från Ottenbys fågelstation. Långe Jan visas och bemannas av BirdLife Sverige som använder intäkterna till Ottenby fågelstation. Som turist på besök bidrar man därför till skydd och forskning av områdets flyttfåglar.

På orten Ottenby finner du även Naturum Ottenby, ett besökscentrum för området och dess djur- och fågelliv. Ottenbyområdet är Ölands största turistattraktion. Här finns äventyr och rekreation för hela familjen. Mat serveras på restaurang Fågel Blå, och gofika hittar man på cafét Fyrvaktarens Dotter. Hos Fyrvaktarens Dotter hittar man även en souvenirbutik där man kan köpa guidade turer runt fyrens omgivningar.

Urval att se och göra i Ottenby

  • Besöka Långe Jan
  • Se fågellivet som sponsras via biljettintäkterna från fyren
  • Vandra i naturreservatet
  • Äta gott
  • Gå på utställningen Naturum
  • Gå på guidade turer
  • Handla i Naturbokhandeln
  • Stödja BirdLife

Golf i Ekerum och mer av Ölands utbud

Om du och din familj semestrar på Öland och besöker Ottenby, kanske ni också vill se och göra fler roliga aktiviteter? Då är ett bra tips att åka via Färjestaden vidare till Ekerum för ett hotell- och weekendpaket. Där finns det mesta för den som gillar sport av olika slag. Golf och golfbil till den stora golfbanan på Ekerum GK (Ekerum golfklubb), padel, boule, löpning med mera på resorten. En av två banor på golfanläggningen heter Långe Jan (populärt namn, det där), en 18-hålsbana som stått värd för flera proffstävlingar.

Avstånd mellan Långe Jan och Färjestaden är 53,9 km via väg 136. Där kan man göra ett stopp för mat och shopping. Från Färjestaden till Ekerum är det 18,7 km och cirka 18 minuters resväg vidare på väg 136.

Relaterade artiklar