HomeBloggLeif G.W. Persson, hans maka och kvinnorna innan Kim

Leif G.W. Persson, hans maka och kvinnorna innan Kim

Leif G.W. Persson hörs och syns. Men privatpersonen Leif G.W. Persson är, just, privat. Lika känd som han är för att säga vad han tycker och tänker, och precis hur han anser att något ligger till i en utredning, lika ökänd är han för sin integritet. Det är sällan man hör Leif G.W. Persson prata om sitt eget liv, sina barn eller sin maka, Kim Persson, som han varit gift med i decennier. Till skillnad från sin berömde make är hon i det närmaste helt och hållet okänd.

Få kan undgå Leif G.W. Persson. Frispråkig och säregen, med den direkt igenkännbara rösten, har han blivit ett signalement i sig själv. Syns gör han ofta i TV, såväl på nyheterna som i morgonprogram. Han har blivit svenska folkets talesperson för kriminologi, och med sina bästsäljande deckare såväl som egna TV-program har han inspirerat tusentals till att bli mer insatta i hur polisen arbetar för att lösa mord och andra våldsbrott. Hur blev det så, och hur fann han kärleken?

Den unge G.W. och första hustrun

Leif G.W. Persson har varit gift tre gånger. Först ut att skrida till altaret var sjuksköterskan Birgitta Leidstrand, gift med G.W. mellan 1968 och 1980. Persson och Leidstrand träffades i sina ungdoms glada dagar. Leif G.W. Persson var bara 23 år när paret fick dottern Malin. Då var han redan sedan tre år tillbaka far till sonen Patrik.

Det var under det första äktenskapet med makan Birgitta som Leif G.W. Perssons stjärna började stiga. Efter en framgångsrik karriär på Rikspolisstyrelsen kom det stora genombrottet år 1978 med romanen Grisfesten. Den kommenterade bland annat den så kallade Geijeraffären, en politisk mörkläggningsskandal i vars turer Persson kom att förlora sin position inom Rikspolisen.

Leif G.W. Persson i början av sin karriär

Den som minns G.W. på den här tiden minns en annan person än den lite skrovliga och knarriga åldermannen vi känner idag. På 1970- och 80-talet syntes den unge Leif G.W. Persson också i TV, men då i stiliga kläder och på trendiga lokaler (inte minst Café Opera i Stockholm), ofta med en cigarett i mungipan och en pillemarisk utstrålning. 

Den unge Leif G.W. Persson var en lågmält excentrisk herre med en viss flamboyant stil; hans intellekt var skarpt, hans tunga vass och hans syrlighet hade en ungdomlig lyster. Det är inte svårt att förstå att en sådan person drog till sig fascinerade blickar och undringar.

Men livet som kriminolog är inte en solig dans på rosor. Det finns kanske något typiskt i att Persson fann kärleken i en sjuksköterska. När ens liv till så stor mån cirkulerar kring människans allra mest destruktiva tendenser – våld, mord och andra förskräckliga saker – måste det vara lindrande att tänka sig motparten; helaren, lindraren, de personer i samhället som arbetar (lika outtröttligt som Persson själv) med att lappa ihop och laga de sår som skapas ute i samhället.

G.W., pengarna och andra makan

Vid skilsmässan från Birgitta står det klart att Leif G.W. Persson redan nu blivit en man både av medel och mål. Den stora villan som paret bott i överlåts helt till ex-hustrun och Persson förefaller inte gå ut ur relationen med några större skador, vare sig på sin person eller på sina egendomar. Persson har redan blivit en förmögen man och inkomsterna fortsätter att rasa in ju mer offentlig och populär han blir.

Det dröjer sju år innan Leif G.W. Persson gifter sig igen, nu med Margareta Jönsson. Perssons första äktenskap varade i tolv år. Hans andra varar i tretton, från 1987 till 2002. Under de här åren blir Perssons framgångar och excesser synliga i honom själv, hur han ser ut och hur han uppfattas.

G.W:s livsstilsförändring

Leif G.W. Persson går upp i vikt och skäms inte för sina vanor. Han dricker en hel del rödvin och är vid många tillfällen otrogen mot sin andra hustru, liksom han var mot sin första. Leif G.W. Persson, samlad och saklig, är också ett kändisdjur som tycker om att ta plats och förlusta sig.

När det andra äktenskapet tar slut är Leif G.W. Persson en förmögen man. Trots att paret går skilda vägar så fortsätter Persson att underhålla ex-hustrun finansiellt. Från och med 1991, och vidare efter skilsmässan, ger Persson 50.000 kronor i månaden till sin andra hustru. Det är pengar som går åt till att leva livet och bidra för barnen. Det är pengar som de flesta bara kan drömma om att slänga runt. För G.W. är det emellertid bara en spottstyver.

G.W. och den tredje makan 

När Leif G.W. Persson skilde sig för första gången så tog det sju år innan han fann sin nästa maka. Han ligger inte på latsidan när det är tredje gången gillt. Bara ett år efter att skilsmässan med Margareta är klar så gifter han sig med Kim Olsson, en kvinna som han säger har god hand om både honom själv och barnen. 

Att leva med en introvert kriminolog, vars arbete det är att gå djupt in i världens mörker, är inte det lättaste – svårmod och instängdhet lägger sig över sådana människor, när de inte måste få utlopp genom alkohol och fest. Men med åren förefaller Leif G.W. Persson ha kommit till ro. Ålderns krämpor börjar ta ut sin rätt och det är inte längre tal om att ränna runt på krogen och leva loppan. 

G.W. och känslan av att komma till ro

Förutom bostaden i Solna kan G.W. hyra en sörmländsk jaktmarksgård av en hertiginna. Där, på Elghammars slott nära Gnesta, kan han ägna sig åt viltjakt när han behagar. Med en förmögenhet på flera hundra miljoner är hans liv och hans familjs liv säkrat. Vid det här laget har han nu flera relationer bakom sig och många barn, däribland adopterade dottern Hedda som varit med i TV-programmet “Här är ditt liv” och talat varmt om sin far. 

Tillsammans med Kim Olsson har Persson uppenbarligen hittat en partner med vilken han kan slå sig till ro på sin högst rika ålders höst. De förra äktenskapen varade punktliga tolv och tretton år. Leif och Kim har varit gifta sedan 2003.

Previous articleOmni
Next articleSimon Sköld på mångas läppar

Relaterade artiklar