HomeBloggNär kan jag gå i pension född 1959

När kan jag gå i pension född 1959

När kan jag gå i pension om jag är född 1959?

Det är naturligt att undra när det är dags att gå i pension, speciellt om du är född 1959 och nära den magiska gränsen. Vi ska försöka ge dig en bra överblick och svara på alla dina frågor. Så, när kan du gå i pension?

Allmänna pensionsåldrar

Först och främst är det viktigt att förstå att det finns olika typer av pension i Sverige, och beroende på vilken sorts pension du har kan din pensionsålder variera. Generellt sett, om du är född 1959, är din “vanliga” pensionsålder 66 år. Det betyder att du kan börja ta ut din allmänna pension från och med 66 års ålder. Men det är inte hela sanningen! Det finns fler detaljer att titta på.

Pensionstyp Födelseår Ålder för uttag
Allmän pension 1959 66 år
Tjänstepension 1959 62-67 år
Privat pension 1959 55 år
Garantipension 1959 66 år

Tjänstepension och privat pension

Beroende på ditt jobb kan du också ha rätt till tjänstepension och/eller privat pension. Tjänstepensionsåldern varierar beroende på din anställning och avtal, men generellt sett ligger den mellan 62 och 67 år. Om du har en privat pension kan du oftast börja ta ut den vid 55 års ålder.

Garantipension

Om du har låg eller ingen tjänstepension kan du ha rätt till garantipension, som är en del av den allmänna pensionen. För att få garantipension måste du ha bott och arbetat i Sverige minst 40 år, och garantipensionsåldern för dig född 1959 är 66 år.

Slutord

Som du ser finns det flera sätt att ta ut din pension, och när du kan gå i pension beror på vilken typ av pension du har. Men för att sammanfatta: om du är född 1959 kan du gå i pension någon gång mellan 55 och 67 år, beroende på din situation. Varför inte prata med en pensionsrådgivare för att få en mer detaljerad bild av dina möjligheter?

Relaterade artiklar