Home Blogg När kan vi se norrsken?

När kan vi se norrsken?

0
När kan vi se norrsken?

Northern Lights, även känd som NL, är en indica-marijuana som framställts genom att korsa Afghani med Thai. En geomagnetisk storm gör att norrskenets ovaler (norr och söder) expanderar, vilket leder till att norrskenet når lägre latituder. Litet skepp med 12 gäster Polarljus (aurora polaris) är ett naturfenomen som finns på både norra och södra halvklotet och som kan vara riktigt häpnadsväckande. Solvindens varierande intensitet ger effekter av olika storleksordning men omfattar ett eller flera av följande fysiska scenarier.

Den omedelbara fördelningen av norrsken (“aurorala oval”) är något annorlunda och är centrerad cirka 3-5° nattligt från den magnetiska polen, så att aurorala bågar når längst mot ekvatorn när den magnetiska polen i fråga befinner sig mellan observatören och solen.

Var är den bästa platsen för att se norrsken?

Deras arbete var enormt, men de måste ha fått en betydande tröst av de spektakulära norrsken som regelbundet fyller natthimlen här i norra Kanada. Även om det i östra Kanada brukar vara molnigt, är Hudsonbuktens strand, de nordkanadensiska städerna Yellowknife och Whitehorse eller Alaskas västkust vanligtvis bra platser. Det finns dramatik här på dagen när isberg och stora isbitar skjutits iväg i havet och naturligtvis på natten när norrskenet dansar över oss. Även om de flesta områden i polcirkeln är mycket avlägsna finns det fantastiska platser dit du kan åka för att se norrskenet.

Vad är egentligen norrsken?

Aurora Borealis, även känt som norrsken och aurora australis (sydljus) på det södra halvklotet, är ett spektakulärt naturfenomen. Aurora Borealis, även känt som “norrsken”, är en av de mest spektakulära skådningarna på natthimlen. Det finns några få platser på norra halvklotet där man kan se dem, men de kan vara svårfångade om man har riktig otur. Aurorans ljus sträcker sig i allmänhet från 80 kilometer (50 miles) till så högt som 640 kilometer (400 miles) över jordens yta.

Jordens magnetfält är dock svagare vid båda polerna och därför kommer vissa partiklar in i jordens atmosfär och kolliderar med gaspartiklar.

När kan vi se norrsken?

Även om de förekommer året runt är de svagare än solljuset och därför är observationer inte möjliga från maj till juli och under större delen av augusti. För att se till att du får ut det bästa av denna naturliga ljusshow bör du börja stirra uppåt flera timmar efter solnedgången. Både norrskenet och sydskenet är synliga från rymden, och astronauter på den internationella rymdstationen får se båda norrskenen när de reser runt jorden. Kanada är en av världens bästa platser för att skåda norrsken, eftersom 80-90 % av all tillgänglig mark ligger under Aurora Oval, det område med den starkaste geomagnetiska aktiviteten som ger världens ljusaste och mest frekventa norrskensskådningar.

Vad är dåligt med norrsken?

Vid varje given tidpunkt kastar solen ut laddade partiklar från sin korona, eller övre atmosfär, och skapar det som kallas solvinden. Norrsken är endast färgade för blotta ögat när de är mycket starka och ljusa, annars ser de oftast ut som ljusgröna eller vitaktiga vimplar som rör sig på himlen. Ett förekommer endast på planetens dagssida, ett annat är ett utbrett nattligt fenomen som drivs av starka solstormar och ett annat är ett mycket mer fläckvis förekommande fenomen på nattsidan. Norrskenet i sig är inte skadligt för människor, men de elektriskt laddade partiklar som produceras kan ha vissa potentiellt negativa effekter på infrastruktur och teknik.

References: