När ska man byta till vinterdäck


När ska man byta till vinterdäck?

Att veta när man ska byta till vinterdäck är viktigt för din säkerhet på vägarna. Men hur vet man när det är dags att byta? Här är några tips för att hjälpa dig att avgöra när det är dags att byta till vinterdäck.

Temperatur och väderförhållanden

Ett av de bästa sätten att veta när man ska byta till vinterdäck är att hålla koll på temperaturen och väderförhållandena. Generellt sett är det dags att byta till vinterdäck när temperaturen sjunker under 7 °C under en längre tid.

Årstid Temperatur Väderförhållanden
Vinter Under 7 °C Snö, is, halka
Sen höst/ Tidig vårvinter Omkring 7 °C Ostadigt väder
Vår / Höst Över 7 °C Bättre väderförhållanden
Sommar Varma temperaturer Soligt, varmt

Timing och lagkrav

I Sverige finns det lagkrav för när man måste ha vinterdäck på bilen. Dessa lagar säger att man måste ha vinterdäck på bilen mellan 1 december och 31 mars om det är vinterväglag. Du kan också använda dig av datum för att avgöra när det är dags att byta till vinterdäck.

När man känner sig osäker

Om du känner dig osäker på vägen på grund av halka eller snö, är det ett bra tecken på att det är dags att byta till vinterdäck. Vinterdäck ger dig bättre grepp och kontroll över bilen i dåliga väderförhållanden än sommardäck.

Sammanfattning

  • Byt till vinterdäck när temperaturen är under 7 °C under en längre period
  • Håll dig uppdaterad om lagkrav och datum för vinterdäck
  • Byt till vinterdäck om du känner dig osäker på vägarna på grund av dåligt väder.

Att byta till vinterdäck vid rätt tidpunkt är avgörande för säkerheten på vägarna. Ha de tips vi gav dig i åtanke, och gör din bil redo för vintern!