Omni


Omni är en nyhetstjänst som sammanfattar svenska men även internationella nyheter och denna plattform finns tillgänglig via mobil och genom webben. Omni betyder “överallt”. Tjänsten startade år 2011 och lanserades år 2013 för allmänheten. Idag används Omni av olika medier inom koncernen Schibsted. Här finns nyheter inom följande kategorier:

  • Inrikes
  • Utrikes
  • Ekonomi
  • Politik
  • Opinion
  • Sport
  • Nöje & Kultur
  • Tech

Dessa finns att nå enkelt genom menyn på hemsidan och förutom de ovan nämnda kategorierna finns det också områden för fördjupning. På omni se kan du fördjupa dig inom perspektiv på världen men även gällande innovation och framtid.

Olika källor och användare hos Omni

Nyheter på hemsidan är främst hämtade hos TT, Sveriges television, Sveriges Radio men också via den Sociala medieplattformen Twitter. Användarna på hemsidan kan med fördel logga in och ställa in vilken mix av nyheter de vill få upp i sitt flöde. Du som användare kan också bestämma själv hur mycket nyheter du vill ha dagligen.

Olika sammanfattade nyheter

Omni erbjuder olika nyheter och de alla inleds med en sammanfattande del som är skrivna av redaktörer för nyhetstjänsten. På så sätt kan du som läsare snabbt få en överblick gällande om du är intresserad av att läsa vidare eller inte. Fördelen med att alla nyheter är samlade på samma sida är att du som läsare kan få en tydlig bild över vad som hänt i Sverige och övriga världen. I artiklarna finns det också ofta länkar till andra artiklar som kan ge en bakgrund till det som läses i den aktuella artikeln men det kan också bredda din kunskap om det aktuella området.

Problem som löses av Omni

Man har, inför produktion och lansering av Omni, hittat tre vanligt förekommande problem hos den målgrupp som använder nyhetstjänsten. Användarna tog hjälp av många olika nyhetskällor vilket skapade ett avbrott i konsumerandet av nyheter. Målgruppen upplevde också att de inte fick de nyheter som kändes aktuella för just dem. De hade också åsikter om att det saknas en plattform där de kan få en snabb och enkel överblick gällande vad som hänt runt omkring i världen. Skaparna av Omni tog tillvara på dessa önskemål och skapade därefter plattformen Omni, som tagits emot positivt av dess användare.

Nyhetstjänsten Omni är skapad av Ian Wännman och Markus Gustafsson som ursprungligen varit med och utvecklat Aftonbladets Plus-tjänst. De fick sedan en fråga om att utveckla en tjänst för Schibsted som liknade Huffingtom Post, som är en liknande samlingssida för nyheter.