Så fungerar en elbil


Om du vill förstå hur elbilar, eller elbilar, fungerar och vad skillnaden mellan hybrid- och rena elbilar läs vidare. 

Hur fungerar elmotorn?

Elbilar fungerar genom att ansluta till en laddningspunkt och ta el från elnätet. De lagrar elen i uppladdningsbara batterier som driver en elmotor som vrider hjulen. Elbilar accelererar snabbare än fordon med traditionella bränslemotorer – så de känns lättare att köra.

Hur fungerar laddning?

Du kan ladda ett elfordon genom att ansluta det till en offentlig laddstation eller till en hemladdningsenhet. Det finns många ladd-stationer runt om i Sverige för att vara fulladdade medan du är ute och reser. Men för att få bästa möjliga avgift för hemladdning är det viktigt att få rätt el-elavgift, så att du kan spendera mindre pengar på att spara mer på din räkning .    

Hur är deras sortiment?

Hur långt du kan resa med full laddning beror på fordonet. Varje modell har olika sortiment, batteristorlek och effektivitet. Den perfekta elbilen för dig är den du kan använda för dina normala resor utan att behöva stanna och ladda upp halvvägs. Utforska våra EV-leasingalternativ. 

Vilka typer av elbilar finns det?

Det finns några olika typer av elfordon (EV). Vissa körs bara på el, dessa kallas rena elektriska fordon. Och en del kan också köras på bensin eller diesel, dessa kallas hybridelektriska fordon.

  • Plug-in elektrisk – Detta betyder att bilen körs helt på el och får all sin kraft när de är inkopplade för att ladda. De behöver inte bensin eller diesel för att köra, så producera inte några utsläpp som traditionella bilar.
  • Plug-in hybrid – Dessa går främst på el men har också en traditionell bränslemotor så att du också kan använda bensin eller diesel. Om du tar slut på laddningen växlar bilen till att använda bränsle. När de körs på bränsle kommer dessa bilar att producera utsläpp, men när de kör på el kommer de inte. Plug-in-hybrider kan anslutas till en elkälla för att ladda batteriet.
  • Hybridelektrisk – Dessa drivs främst på bränsle som bensin eller diesel men har också ett elektriskt batteri som laddas igen genom regenerativ brytning. Dessa låter dig växla mellan att använda din bränslemotor och använda ‘EV’ -läget med en knapptryckning. Dessa bilar kan inte anslutas till en elkälla och är beroende av bensin eller diesel för energi. 

Vilka är de inre delarna av en EV?

Elbilar har 90% mindre rörliga delar som en ICE-bil (Internal Combustion Engine). Här är en sammanfattning av de delar som håller en EV i rörelse:

  • Elektrisk motor / motor – Ger kraft för att rotera hjulen. Det kan vara DC / AC- typ, men växelströmsmotorer är vanligare.
  • Inverter – Omvandlar den elektriska strömmen i form av likström (DC) till växelström (AC)
  • Drivlina – EV har en växellåda med en hastighet som skickar kraft från motorn till hjulen.
  • Batterier – Förvara elen som krävs för att driva en EV. Ju högre batteriets kW, desto högre räckvidd. 
  • Laddning – Anslut till ett eluttag eller EV-laddningspunkt för att ladda ditt batteri.