Så här fungerar bredband


Bredband är namnet på vilken snabb, permanent internetanslutning som helst. Den kan levereras via kabel, satellit, mobil, fiberoptik och ADSL (det mest populära sättet).

När internetrevolutionen började kom användarna till nätet via fjärranslutning och ett ”modem” – en hårdvara som konverterar signaler från din dator så att de kan färdas nerför en telefonlinje och vice versa. (Ett modem är lite som en tolk som översätter fram och tillbaka mellan två språk.)

Som alla som brukade gå online på det här sättet vet, kan det vara smärtsamt långsamt – och det band din telefonlinje. Skillnaden mellan uppringt och bredband är som skillnaden mellan en landsväg och en motorväg.

Byt ut ett enda band med separata band för uppladdning, nedladdning och röst – så får du snabbare trafik många gånger. Istället för ett smalt band får du ett bredare band – därav ”bredband”.

ADSL

Du behöver viss hårdvara för att använda ADSL-bredband – ett modem eller en router och mikrofilter för att ta bort bredden från ditt telefonlinje. En router ser lite ut som ett modem men är verkligen en självständig liten dator. Den ansluter ditt nätverk till det nätverk som används av din ISP (internetleverantör). ADSL kommer från din lokala BT-telefonväxel via de gamla koppartrådarna. Din ISP kommer att testa och aktivera raden åt dig. Ditt modem eller din router ansluts till telefonuttaget tillsammans med ett mikrofilter (en liten plastlåda).

Din dator måste också ansluta till modemet / routern, antingen med ledningar eller trådlöst. Internetleverantörer levererar vanligtvis en CD-rom med programvara för att ställa in din anslutning.

Kabel

Vissa kabel-TV-företag erbjuder en kabelinternetanslutning via sina befintliga ledningar. Förutom att de bär sina TV-program ingår också en internetanslutning. Hastigheterna är jämförbara med ADSL, även om kabeln inte är så nära tillgänglig. Satellit Satellitbredband är fortfarande i sin linda och ställs in med hjälp av en parabolantenn (som för satellit-TV). Både en enkelriktad (endast nedladdning) och en tvåvägs satellitinternetanslutning finns tillgängliga. För mycket isolerade landsbygdsområden kan satellit vara det enda bredbandsalternativet – men ogynnsamma väderförhållanden kan avbryta tjänsten.

Mobilt bredband

Mobilt bredband är den senaste formen av internetanslutning. En liten USB-enhet som kallas en “dongle” eller ett datakort – eller bara koppla in din dator på en kompatibel mobiltelefon – gör att du kan komma åt internet var som helst en mobiltelefonsignal. Du kanske också har hört termen ”Wi-Fi”. Det här är inte en internetanslutning i sig – den ansluter till din egen anslutning och sänder den sedan över ett stort område utan kablar. Ett trådlöst mini-nätverk hemma innebär att du kan komma åt internet var som helst – även i din trädgård. Ännu bättre, flera användare kan ansluta samtidigt.

Låter det här intressant? Hos billigtmobiltbredband.net kan du läsa mer.

Bredband via Fiber

ADSL kan verka blixtsnabbt jämfört med gamla uppringda anslutningar, men det har sina begränsningar. Som ett resultat arbetar telefon- och kabelföretagen hårt med att installera nästa generation av internettjänster – fiberoptik. Fiberoptik är små trådar som överför ljuspulser.

Eftersom ljus är det snabbaste i universum är de mycket snabbare än elektriska ADSL-kablar. Det betyder att du kan få internethastigheter upp till fem gånger snabbare än de snabbaste ADSL-anslutningarna. Företagen måste byta ut alla ledningar i marken över hela landet, så fiberoptik finns inte på många ställen än. Så småningom bör alla i landet kunna njuta av dessa höga hastigheter!