HomeBloggSkatteverket

Skatteverket

Skatteverket är en statlig förvaltningsmyndighet som hanterar ärenden som bland annat rör skatter, folkbokföring och socialavgifter. Det är även skatteverket du vänder dig till om du vill byta efternamn, behöver ett nytt id kort eller ska göra en adressändring.

Här kan du läsa mer om Skatteverket och vad de kan hjälpa dig med. Du hittar även en lista över samtliga servicekontor i Sverige samt deras öppettider.

Snabbfakta – Skatteverket

Kundtjänst:077-156 75 67
Huvudkontor:Solna
Grundades:1 januari 2004
Grundat av:Svenska staten
Generaldirektör:Katrin Westling Palm

Om Skatteverket

Skatteverket bildades genom en sammanslagning av landets dåvarande skattemyndigheter och Riksskatteverket. Det här skedde den 1 januari 2004. Förr var Riksskatteverket även chefsmyndighet över kronofogden, något som Skatteverket fortsatte att vara efter reformen 2004.

Om Skatteverket

Det ändrades dock efter drygt fyra år. Sedan 2008 är kronofogden en egen myndighet som inte har Skatteverket som chefsmyndighet.

Mina sidor

Under Mina sidor på Skatteverkets hemsida kan du logga in med e legitimation för att få tillgång till alla deras e-tjänster. Du kan bland annat se dina skatteuppgifter, information från folkbokföringen och även skicka in olika blanketter. Om du driver företag är det här du kan se olika uppgifter om företaget. Under mina sidor finner du dessutom olika viktiga datum, ditt årsbesked och annan information.

Digital brevlåda

En digital brevlåda gör det möjligt för dig att få post från olika myndigheter, som Skatteverket, i ett digitalt format. Det finns dessutom olika digitala brevlådor du kan välja på. I vissa av brevlådorna kan du även få post från olika företag. Din digitala brevlåda är inte din privata mejl utan inloggning måste av säkerhetsskäl ske med någon form av e-legitimation på en separat plattform. Det är miljövänligt alternativ som dessutom är gratis.

Kundtjänst

Skatteverket har en välfungerande kundservice du kan kontakta när det är något du undrar över eller om du behöver hjälp med ett ärende. Du kan kontakta dem både via telefon och mejl. Via telefon kan du få hjälp med frågor som rör skatter, deklaration och folkbokföring samt bli vidarekopplad till din handläggare. Det finns även en chattfunktion på deras hemsida där du kan få hjälp med vissa ärenden.

  • Telefontid: Måndag–torsdag: 08.00–18.00, Fredag: 08.00–16.00

Om du vill boka tid på ett servicekontor ska det göras via servicekontorens webbokning, inte via kundtjänsten.

Mobil applikation

Skatteverket har även en app du enkelt kan ladda ner till din mobiltelefon eller surfplatta. Appen är givetvis kompatibel med alla mobilmärken. Via appen kan du bland annat göra avdrag för resor, godkänna din deklaration och se om du får skatteåterbäring eller behöver betala tillbaka.

Deklarera och betala skatt på Skatteverket

Det finns flera olika sätt du kan deklarera på. Om du inte har e-legitimation kan du skicka in blanketten via posten. Vill du deklarera digitalt kan du göra det i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och även via Skatteverkets mobilapplikation. Det går även bra att ringa eller sms:a.

När du deklarerar är det inte bara inkomsten från ditt arbete som ska fyllas i, det finns även andra saker att tänka på. Det kan vara att du behöver deklarera inkomst från någon annan källa än ditt arbete eller göra avdrag för vissa saker.

Statlig inkomstskatt

Beroende på vad du tjänar kan du behöva betala statlig inkomstskatt. Skiktgränsen för 2022 är på 540 700 kronor, vilket betyder att om du tjänar mer än den summan ska du även betala en statlig inkomstskatt på 20 procent.

K4 blankett

En K4-blankett behöver du fylla i när du ska redovisa försäljning av aktier, obligationer och olika värdepapper. Du kan ladda ner den och skicka in den digitalt via Mina sidor. Om du har aktier men inte sålt några under året behöver du inte skicka in blanketten.

Bilförmån

Om du som anställd använder dig av ditt tjänstefordon privat kan du bli beskattad. Det gäller om du använder bilen för privat bruk mer än tio gånger per år eller om du kör mer än 100 mil. Vad du ska betala i skatt för din förmånsbil beror på flera olika faktorer. Bilens förmånsvärde är påverkat av vad bilen kostade när den köptes, fordonsskatten och även om bilen har någon form av extrautrustning. Du kan enkelt räkna ut kostnaden på Skatteverkets hemsida under fliken Bilförmånsberäkning.

Reseavdrag

Du som pendlar till och från ditt jobb och reser i tjänsten kan ha rätt till ett skatteavdrag. För att kunna ta del av avdraget måste dina resekostnader vara mer än 11 000 kronor per år. Sträckan du reser till och från ditt jobb måste även vara minst fem kilometer.

Milersättning

Ersättningen när du använder din egen bil ligger på 18,50 kronor per mil. Om du däremot använder en förmånsbil ligger milersättningen på 6,50 kronor per mil för diesel och 9,50 kronor per mil för bensin och andra drivmedel.

Representation

Det här är ett avdrag du har rätt att göra för moms om representationens kostnader är direkt förknippade med ditt företag eller verksamhet. Ett exempel kan vara en företagslunch.

Deklarera moms

Om du driver ett momsregistrerat företaget ska även momsen bli deklarerad i en momsdeklaration. Det måste dessutom bli gjort alla redovisningsperioder, oavsett om företaget har någon moms att deklarera eller inte.

Rotavdrag

Driver du ett företag som utför någon form av rot-arbeten är det ditt ansvar att begära utbetalning för det rot avdrag din kund vill göra. Det gör du enklast via Skatteverkets tjänst Rot och Rut – företag.

Fastigheter och bostad

Om du äger en bostad och säljer den behöver du ta med det på din deklaration. Hyr du ut en bostad som är möblerad till olika hyresgäster under en kortare tid kan du behöva registrera dig och betala moms på det.

Restskatt och skatteåterbäring

Efter din deklaration kommer du antingen att få tillbaka på skatten eller behöva betala in pengar. När Skatteverket betalar ut skatt sker det till ditt bankkonto. Hur lång tid det dröjer innan du får dina pengar beror på när du deklarerade. Det har hänt att Skatteverket har gjort en felräkning, om det skulle hända dig kommer du att få en ny deklaration med rätt uppgifter. På Skatteverkets hemsida kan du även se ditt skattekonto och det finns dessutom en smidig funktion för att räkna ut skatt. Du skriver i vad du tjänar samt andra uppgifter för att få reda på vad din lön efter skatt blir.

Andra tjänster

Hos Skatteverket kan du få hjälp med många andra saker som inte rör din skatt eller deklaration. Några av de sakerna är:

Personbevis

Det är via Skatteverket du beställer personbevis. På deras hemsida finner du information om vilken typ av personbevis som behövs för olika ärenden.

Flyttanmälan

När du ska flytta och behöver byta adress görs även det via Skatteverkets hemsida.

Avlidna personer

Om en närstående har gått bort kan du få hjälp av Skatteverket med bland annat bouppteckning och andra praktiska saker.

Friskvård

Som arbetsgivare kan du erbjuda dina anställda ett friskvårdsbidrag, vilket är en fast summa dina anställa får.

Personnummer

Det är Skatteverket som ger dig ditt person nummer. Alla personer som blir folkbokförda i Sverige, oavsett om det är vid födsel eller senare inflytt, får sitt person nummer som en identitetsbeteckning. Du behåller givetvis samma person nummer hela ditt liv, även om du flyttar utomlands under en period och senare kommer tillbaka till Sverige.

Centrala studiestödsnämnden

Skatteverket samarbetar med Centrala studiestödsnämnden som alltid kontrollerar i efter hand att de uppgifter du lämnat om din inkomst stämmer. CSN gör det eftersom det finns en gräns för hur mycket du får tjäna per år när du har studiemedel. Ditt studiemedel räknas dock inte som arbetsrelaterad inkomst.

Lediga jobb hos Skatteverket

Om du är intresserad av att arbeta på Skatteverket finner du alla lediga tjänster under fliken Jobba hos oss på deras hemsida, skatteverket .se. Idag har Skatteverket över 10 000 medarbetare som alla har olika erfarenheter och kompetenser.

Skatteverket kontor

Skatteverkets kontor heter servicekontor och det är där du kan träffa en kontakt person, som även kallas handläggare. På kontoren kan du bland annat få hjälp med att skaffa id-kort, hindersprövning, få information om pågående ärenden du har samt få hjälp med olika tjänster förknippade med självservice.

Servicekontor

Det finns flera servicekontor runtom i Sverige. Här hittar du en lista över samtliga kontor och deras öppettider. Kom ihåg att det kan vara bra att dubbelkolla öppettiderna på skatteverkets hemsida eftersom tiderna kan variera något mellan olika veckor, speciellt under semestertider. Alla kontor har även lunchstängt en timme mitt på dagen, oftast mellan 12.00 – 13.00 eller 12.30 – 13.30.

A

Alingsås

  • måndagar, onsdagar och fredagar 10.00 – 16.00
  • tisdagar och torsdagar stängt

Arvidsjaur

  • måndag till torsdag 10.00 – 16.00
  • fredag 10.00-14.30

Arvika

  • måndagar, tisdagar och torsdagar 10.00 – 16.00
  • onsdagar och fredagar stängt

Avesta

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

B

Bollnäs

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Borgholm

  • tisdagar och torsdagar 10.00 -16.00
  • måndagar, onsdagar och fredagar stängt

Borlänge

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Borås

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

E

Enköping

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Eskilstuna

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Eslöv

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

F

Fagersta

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Falkenberg

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Falköping

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Falun

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

G

Gislaved

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Gällivare

  • måndag, onsdag och fredag 10.00 -16.00
  • tisdag och torsdag stängt

Gävle

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Göteborg Nordstan

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Göteborg Backaplan

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Göteborg Gamlestan

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Göteborg Järntorget

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Göteborg Nordstan

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Göteborg Västra Frölunda

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

H

Hagfors

  • onsdag och fredag 10.00 – 16.00
  • måndag, tisdag och torsdag stängt

Halmstad

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Haparanda

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Helsingborg

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Hudiksvall

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Härnösand

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Hässleholm

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

J

Jokkmokk

  • tisdag och torsdag 10.00 – 16.00
  • måndag, onsdag och fredag stängt

Jönköping

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

K

Kalmar

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Karlshamn

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Karlskoga

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Karlstad

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Katrineholm

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Kiruna

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Klippan

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Kramfors

  • måndag, onsdag och fredag 10.00-16-00
  • tisdag och torsdag stängt

Kristianstad

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Kristinehamn

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Kungsbacka

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Kungälv

  • måndag till fredag 10.00 -16.00
  • Köping
  • måndag till fredag 10.00 -16.00

L

Laholm

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Landskrona

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Lidköping

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Lindesberg

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Linköping

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Ljungby

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Ljusdal

  • tisdag, onsdag och fredag 10.00 – 16.00
  • måndag och torsdag stängt

Ludvika

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Luleå

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Lund

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Lycksele

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

M

Malmö Rosengård

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Malmö City

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Malmö Värnhem

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Malung

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Mariestad

  • måndag, onsdag, fredag 10.00 – 16.00
  • tisdag och torsdag stängt

Mora

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Motala

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

N

Norrköping

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Norrtälje

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Nyköping

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Nässjö

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

O

Oskarshamn

  • måndag till fredag 10.00 -15.00

P

Piteå

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

S

Sala

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Sandviken

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Simrishamn

  • tisdag och torsdag 10.00 – 16.00
  • måndag, onsdag och fredag stängt

Skellefteå

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Skövde

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Sollefteå

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Sorsele

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Stockholm Odenplan

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Stockholm, Brandbergen

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Stockholm, Hallunda

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Stockholm, Kista

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Stockholm Kungsholmen

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Stockholm Liljeholmen

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Stockholm Sundbyberg

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Storuman

  • tisdag och onsdag 10.00 – 16.00
  • måndag, torsdag och fredag stängt

Strängnäs

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Strömstad

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Strömsund

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Sundsvall

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Sveg

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Söderhamn

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Södertälje

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

T

Torsby

  • måndag och onsdag 10.00 – 15.00
  • tisdag, torsdag och fredag stängt

Tranås

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Trelleborg

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Trollhättan

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

U

Uddevalla

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Ulricehamn

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Umeå

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Uppsala

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

V

Vansbro

  • tisdag och onsdag 10.00 – 16.00
  • måndag, tisdag och fredag stängt

Varberg

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Vetlanda

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Vilhelmina

  • måndag, tisdag, torsdag, fredag 10.00 – 16.00
  • onsdag stängt

Vimmerby

  • tisdag, onsdag, torsdag 10.00 – 16.00
  • måndag och fredag stängt

Visby

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Vänersborg

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Värnamo

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Västervik

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Västerås

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Växjö

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Y

Ystad

  • måndag, onsdag och fredag 10.00 – 16.00
  • tisdag och torsdag stängt

Å

Åmål

  • måndag, tisdag och torsdag 10.00 – 16.00
  • onsdag och fredag stängt

Åre

  • onsdag och torsdag 10.00 – 16.00
  • måndag, tisdag och fredag stängt

Åsele

  • onsdag 10.00 – 15.00
  • måndag, tisdag, torsdag och fredag stängt

Ä

Älmhult

  • tisdag och fredag 10.00 – 16.00
  • måndag, onsdag, torsdag stängt

Ängelholm

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Ö

Örebro

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Örebro Vivalla

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Örnsköldsvik

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Östersund

  • måndag till fredag 10.00 -16.00

Överkalix

  • måndag och onsdag 10.00 – 16.00
  • tisdag, torsdag och fredag stängt

Sammanfattning

Skatteverket kan du vända dig till för att få hjälp med flertalet olika saker. Förutom ärenden som rör skatt och deklaration är det Skatteverket du kontaktar när du exempelvis behöver göra en adressändring, be om ett personbevis samt ärenden som rör olika avdrag.

Du kan både ringa till Skatteverket och mejla dem. Det går även bra att boka en tid på ett servicekontor.

Relaterade artiklar