HomeBloggStadsteatern Göteborg, kulturinstansen vid Götaplatsen

Stadsteatern Göteborg, kulturinstansen vid Götaplatsen

Stadsteatern i Göteborg har sin huvudsakliga verksamhet i en byggnad invigd 1934. Den är uppförd i gult tegel och belägen vid Kungsportsavenyns ena ände, vid Götaplatsen. Faktum är att Göteborgs stadsteater sattes upp redan 1918, men under de första åren höll man till på Lorensbergsteatern.

Snabbt om Göteborgs stadsteater

Invigdes?Nuvarande byggnad 1934, men teatern startades 1918
Var?Vid Götaplatsen
Speciellt?Första teatern utanför Stockholm som fick statligt bidrag
Antal sittplatserUrsprungligen drygt 1000. Efter ombyggnad 594.

Göteborg stadsteater, en teater för alla

Göteborgs stadsteater har föreställningar för alla. Genom åren har man haft en bred repertoar av olika uppsättningar. Bland dessa kan nämnas Peer Gynt och Shakespeares “Stormen”. Ett inslag som blivit mycket uppskattat är Stadsteatern i Göteborg lunchteater. Lunchteatern är en kort föreställning som pågår en timmes tid. I samband med föreställningen finns även möjlighet att äta lunch. Lunchteatern innebär ett välkommet avbrott mitt på dagen, där besökaren får lämna vardagens plikter och njuta av ett teaterstycke under lunchtimmen. Biljetter till dessa föreställningar säljer oftast slut mycket fort, då antalet är begränsat och föreställningarna är så populära. 

Om du önskar besöka Göteborgs stadsteater och vill ha biljetter köper du dessa lättast via hemsidan. Det går också att beställa och hämta ut biljetter via biljettkontor samt ombud. På hemsidan hittar du även Göteborgs stadsteater program. Här kan du snabbt se när din favoritföreställning spelas nästa gång.

Stadsteaterns restaurang i Göteborg

På Stadsteatern i Göteborg finns goda möjligheter till förtäring. Hit kan du bege dig både för lunch och för en komplett middag eller teatermeny. I foajébaren kan du få något gott att dricka och något lämpligt tilltugg, vilket passar perfekt i pausen mellan akterna. Vill du äta lunch gör du det i samband med att du ser en lunchföreställning. 

På kvällen besöker du med fördel Restaurang Tiljan som serverar à la carte eller kompletta menyer. Här kan du även få ett passande glas vin från restaurangens vinlista eller en öl eller något alkoholfritt alternativ. På Göteborgs Stadsteater hittar du även Bar Thalia, döpt efter teatergudinnan, som har öppet i samband med föreställningar på stora scenen. Sist men inte minst hittar du i entréhallen det nyinvigda teatercafféet. Här kan du ta något mindre i väntan på att ditt sällskap dyker upp. På menyn finns bland annat tapas, kaffe och bakverk.

Karl Gerhard på Göteborgs Stadsteater och andra sucéer

I november 2017 gjordes en mycket uppskattad pjäs om vår käre revykung Karl Gerhard. Handlingen utspelar sig under kriget 1940. Våra grannländer Norge och Danmark är ockuperade. Karl Gerhard är i full gång med att repetera sin nya revy, i vilken han går till hårt angrepp mot den svenska regeringens flata hållning gentemot Nazityskland. Karl Gerhard spelades av Tomas von Brömssen och i övriga roller syntes bland andra Eric Ericson, Carina Broberg, Marie Delleskog och Fredrik Evers. 

En annan stor framgång hade bandet Pepperland på stadsteatern Göteborg. Bandet som av George Martin beskrivits som de främsta tolkarna av Beatles gjorde succé på Göteborgs stadsteater under 2017 och 2018. Hösten 2022 gjorde de nya bejublade framträdanden på samma tema. 

En annan stor framgång var när Little shop of horrors besökte Göteborgs stadsteater under 2019. Man kan utan att överdriva säga att Stadsteatern i Göteborg producerat många lysande uppsättningar.

Alexander Skarsgård och andra kända skådespelare på Göteborgs Stadsteater

Under 2023 sätter Göteborgs stadsteater upp “Blodsbröllop”. I en av rollerna ser vi kände Alexander Skarsgård bror med Valter Skarsgård. I “Påklädaren”, som också satts upp på stadsteatern Göteborg syntes bland andra Sven Wollter och Tomas von Brömssen. Även i Göteborgs stadsteaters pjäs “Kontrabasen” syntes Tomas von Brömssen. 

Genom åren har Göteborgs stadsteater varit arbetsplats för många både skickliga och erkända skådespelare. Stadsteatern i Göteborg har verkligen fyllt sitt uppdrag att förgylla Göteborgarnas vardag och sätta en liten guldkant på tillvaron med sin kulturberikande insats. Vi hoppas innerligt att Göteborgs Stadsteater skall fortsätta att leverera mästerverk och roligheter i många långa år framåt. Med drygt hundra år på nacken redan nu, är nog utsikterna till det goa.

Axplock av de bästa föreställningarna på göteborg Stadsteater:

  • Pepperland
  • Kontrabasen
  • Karl-Gerhard
  • Little shop of horror

Relaterade artiklar