Home Blogg Vad är Lichen sclerosus för sjukdom?

Vad är Lichen sclerosus för sjukdom?

0
Vad är Lichen sclerosus för sjukdom?

Namnet Lichen sclerosus eller Lichen sclerosus et atrophicus låter onekligen främmande och avskräckande. Något latinskt som det är omöjligt att förstå. Det är dock en sjukdom som ger klåda och hudförändringar. Oftast i underlivet. Kanske därav så många aldrig har hört talas om den.

Korta fakta.

Smittsamnej
SymptomKlåda, sveda, samlagssmärtor, sekundära sammanväxningar
ÄrftligOkänt men finns association till autoimmuna sjukdomar
BehandlingOftast med stark kortisonkräm på recept
Alternativ behandlingVarierad antiinflammatorisk kost som vid andra autoimmuna sjukdomar
FörkortningLS

Vem drabbas av lichen sclerosus?

Sjukdomen är vanligast bland kvinnor. 10 gånger så vanlig som hos män. Den förekommer dock även hos barn.

Lichen sclerosus förekommer oftast i underlivet och kring ändtarmen. Det är ovanligt att den kommer på andra hudområden men det kan ses. Vanligt är att huden i underlivet blir stram, skör och vitaktig. På bilder ser det ut som vita strimmor eller prickar samt att underlivet är lite ihopväxt. Den blir först tjockare och förtunnas sedan gradvis. Den kan likna eksem och det kan bildas sår och sprickor.

På kvinnor kan blygdläpparna dra ihop sig och krympa. Svår klåda i underlivet är också ett symptom. Män får motsvarande symptom på penis: Förhuden kan dra ihop sig och krympa. Det kan också förekomma sveda på både den och ollonet.

Både män och kvinnor kan känna obehag vid sex.

Lichen sclerosus eller klimakteriet?

Lichen sclerosus bör inte förväxlas med torra slemhinnor och klåda som kan bero på minskad nivå östrogen under och efter klimakteriet. Extra svårt att ställa en korrekt diagnos kan det vara då Lichen sclerosus ofta drabbar postmenopausala kvinnor.

Orsakar lichen sclerosus cancer?

Sjukdomen är en autoimmun sjukdom vilket betyder att kroppens eget immunförsvar attackerar den egna kroppen. Detta sker även vid ett 80-tal andra sjukdomar som exempelvis multipel skleros så kallad MS, glutenintolerans och typ 1-diabetes.

Det finns en liten ökad risk för cancer i de yttre könsorganen. Detta är dock ovanligt. Risken minskar dessutom om sjukdomen behandlas. Behandlingen består inte av operation utan att smörja med salva som motverkar inflammationen. Det vanligaste salvan innehåller kortison men det finns även krämer utan kortison.

Endast om man har besvär av att ha blivit för åtstramad eller trång i underlivet behövs operation. Alltså inte som en behandling av själva sjukdomen utan av symptomen.

Att leva med lichen sclerosus.

Det behöver inte innebära livslång behandling eller att man får bestående men av sjukdomen. En del kan bli helt fria från besvär. Om behandling påbörjas tidigt får många lindriga besvär. Andra kan dock behöva behandla i perioder under hela livet.

Sjukdomen smittar inte så man behöver inte skydda sig extra vid sex. Det kan dock på grund av obehag behövas glidmedel för att lindra besvären.

Sjukvården rekommenderar att sköta sin intimhygien noga fast utan överdrivet tvättande. Man kan använda olja istället för tvål och vatten.

Kan kost göra skillnad för lichen sclerosus?

Den vanliga sjukvården förespråkar ingen förändring av kosten. Utom att följa allmänna rekommendationer om att minska eller utesluta tobak och alkohol samt motionera dagligen.

Enligt alternativmedicin kan det dock finnas en fördel med att äta en autoimmun kost. En sådan kost är rik på antioxidanter och fibrer från frukt och grönsaker. Dessa kan ha en positiv inverkan på tarmfloran som hänger ihop med immunförsvaret.

Viktigt vid en autoimmun kost är det enligt alternativmedicin att minska mängden socker samt mättat fett från animaliska produkter. Det är också viktigt att inkludera följande livsmedel:

  • Fet fisk som lax, makrill, sill och ål.
  • Grönsaker
  • Baljväxter som linser, bönor och kikärter
  • Färsk frukt. Undvik torkad då den innehåller mycket socker.
  • Ägg
  • Mejeriprodukter som är fettsnåla speciellt yoghurt
  • Spannmål
  • Fiber