Home Blogg Vad händer om man inte opererar grå starr

Vad händer om man inte opererar grå starr

0
Vad händer om man inte opererar grå starr

Vad händer om man inte opererar grå starr?

Grå starr, även kallad katarakt, är en ögonsjukdom som leder till att ögats lins blir grumlig och påverkar synskärpan. Men vad händer om man inte opererar grå starr? Låt oss ta en titt på konsekvenserna och vikten av att behandla detta tillstånd.

Grå starr (Katarakt) Orsaker Behandling
Försämrad synskärpa Åldersrelaterad, genetik, skador, sjukdomar Kirurgi (Lensbyte)
Ökad ljuskänslighet UV-strålning, mediciner, diabetes Skydda ögat från ljus med solglasögon
Minskad färgseende Åldrande, exponering för solen Ögonspecialist kan utföra tester
Grumlig eller disig syn Åldrande, användningen av tobak och alkohol Konsultation med ögonspecialist

Konsekvenser av att inte behandla grå starr

Att låta bli att behandla grå starr kan leda till försämrad livskvalitet. Här är några av de vanligaste problemen som uppstår om man inte opererar grå starr:

  • Progressiv synförlust – Katarakt kan utvecklas långsamt och leda till allt sämre synskärpa över tid.
  • Ökad ljuskänslighet – Patienter kan uppleva starkare obehag i starkt ljus, vilket kan göra det svårt att utföra vardagliga uppgifter.
  • Svårigheter att köra bil – Minskad synskärpa och ljuskänslighet kan utgöra en risk för både dig och andra trafikanter.

Behandling av grå starr

Den enda effektiva behandlingen för att helt bota grå starr är kirurgi. Operationen innebär att den grumliga linsen byts ut mot en ny konstgjord lins (intraokulär lins). Det är en säker och rutinmässig procedur som vanligtvis tar cirka 15–30 minuter att genomföra.

Att välja att inte operera grå starr kan ha negativa konsekvenser för din syn och ditt generella välmående. Eftersom det är en vanlig och effektiv operation, rekommenderas det att diskutera dina alternativ med en ögonspecialist om du misstänker att du kan ha grå starr.