Tre århundraden senare, den 6 juni 1809, undertecknade den svenska riksdagen en ny grundlag som fastställde viktiga rättigheter som religions-, yttrande- och pressfrihet och inledde Sveriges omvandling från en absolut monarki till en demokrati. Det tidigaste kända nationella firandet kom som en idé från Artur Hazelius, som grundade Skansen, Sveriges äldsta friluftsmuseum. Det var den 6 juni 1523 som Gustav Vasa utropades till kung, vilket innebar att Sverige drog sig ur den union med Danmark och Norge som funnits sedan 1397 och lade grunden för en enad, självständig nation. Denna händelse innebär dock slutet på den danskstyrda Kalmarunionen, så på sätt och vis är det en markering av svensk självständighet, även om händelsen inträffade för så länge sedan att den inte har lika stark närvaro i det sociala medvetandet som till exempel den norska grundlagsdagen, Syttende mai.
Hur firar svenskarna nationaldagen?
Ändå har Sveriges nationaldag vunnit mark på senare år, med organiserade firanden över hela landet med tal, musik och sång av “Du gamla, du fria”, som traditionellt anses vara Sveriges nationalsång (även om den aldrig officiellt har utsetts till det). Under många år var firandet känt som Nationella flaggdagen, men dagen har nu markerats med en helgdag. Än i dag är Skansen den vanligaste platsen för många stockholmare och den svenska kungafamiljen att fira den 6 juni. Unionen mellan Sverige och Norge hade upplösts och den rena svenska flaggan, utan unionsemblemet i ena hörnet, hängdes ut på offentliga byggnader i hela landet.
Vad heter Sveriges nationaldag?
Den 6 juni valdes för att hedra kung Gustav Vasa samma kung bakom det episka misslyckandet känt som Vasaskeppet som kröntes till kung denna dag 1523 och lade grunden för det moderna Sverige. Denna nationaldag kallas också den svenska flaggans dag och har en lång historia och två skäl till datumet. Det är också då nya svenska medborgare får sitt medborgarskapsbevis och välkomnas av kungen. Även kallad Gustav Vasas dag var den ursprungligen – från 1800-talet – till för att hedra den 6 juni 1523, dagen då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung och Kalmarunionen slutligen upplöstes.
Vilken är den viktigaste helgdagen i Sverige?
Den firas under den heliga veckan som en del av påskhelgen på fredagen före påsksöndagen och kan sammanfalla med den judiska påskhelgen. Den kan också kallas Kristi himmelsfärdsfest, Jesu himmelsfärd, Kristi himmelsfärdstorsdag eller skärtorsdag. Även om datumet för denna helgdag är den 1 november i den kyrkliga kalendern, firar Sverige Alla helgons dag den första lördagen i november. En del väljer också att gå i kyrkan under heliga dagar som påsken, men påsken har fått ett mycket mer sekulärt utseende i Sverige under de senaste decennierna.
Vad äter svenskarna på nationaldagen?
De flesta svenskar försöker på denna dag ta sig till en plats på landsbygden där de kan äta inlagd sill, kokt potatis och gräddfil samt jordgubbar och brännvin. För att råda bot på detta anordnade Fruktrådet 1994 en tävling om ett nationellt bakverk och vinnaren blev Helena Bergsmark från Café Gateau i Stockholm. Du kan hitta denna delikatess med mandel och vispad grädde mellan jul och påsk i så gott som alla svenska konditorier. Det anordnas många gemenskapsevenemang och sammankomster i lokala områden och ceremonier för att välkomna nya svenska medborgare i hela länet.