Varför du behöver ett mobilt bredband


Ett mobilt bredband är extremt flexibelt då du kan ta med dig det överallt. Även om du har internet på mobilen så täcker inte det din surfplatta eller laptop. Visst går det att dela från mobilen men det kan lätt bli dyrt i längden. Ett mobilt bredband är lösningen för dig som arbetar med surfplattan och laptoppen utanför hemmet!

Olika sorters mobila bredband

När du hör ordet mobilt bredband tänker du säkerligen på den lilla dosan som användes för några år sedan. Men tekniken har gått framåt och det finns nu enklare vis att ansluta sig till obegränsad surf.

  • Simkort till mobilen eller surfplattan. Det går då att aktivera internetdelning och använda flera enheter på samma mobila bredband. Mobilen eller surfplattan agerar i detta läget som router.
  • Den gamla traditionella dosan som sätts in direkt i laptoppen eller surfplattan.
  • En mobil router med simkort som kan användas av flera olika enheter samtidigt.

Som du ser finns det nuförtiden fler valmöjligheter för dig som vill ha ett obegränsat mobilt bredband.

Obegränsad surf eller inte

Surfpotten bör självklart täcka din dataförbrukning. Visst går det att fylla på om du skulle råka överskrida någon gång men det kan lätt bli kostsamt i längden. En del bolag tillåter att du sparar oanvänd surf till nästa månad om du skulle behöva lite extra. Men detta kan variera från bolag till bolag.

Du som arbetar med laptop eller surfplatta utanför hemmet uppskattar verkligen obegränsad surf. Du slipper då olika pålägg samt nedgångar i hastighet om du skulle använda mer surf än vad abonnemanget tillåter. Även om 4g obegränsad surf kan kosta lite mer per månad kan det i slutändan verkligen vara värt det!

Kolla upp täckningen

Innan du tecknar ett abonnemang är det viktigt att du ser över hur täckningen ser ut i dom områden du kommer att använda det mobila bredbandet. Om området inte täcks, kolla då med ett annat bolag! Vanligtvis är täckningen bäst i och runt storstäder men det finns även bolag som erbjuder bra täckning ute på landet. Alla har vi rätt till snabbt och pålitligt internet!

Priser och bindningstid

Här får du oftast välja mellan ett lägre pris med längre bindningstid och ett högre pris med kort eller ingen bindningstid. Fundera över vad som är viktigast för dig. Priset eller bindningstiden? Den kanske enda fördelen med bindningstiden är att du oftast får med en mobil router på köpet.

Fördelar och nackdelar

Den största fördelen med ett mobilt bredband är att det är just mobilt, du kan enkelt ta med det överallt och njuta av snabbt och effektivt internet på språng. På landstället eller i husvagnen passar ett mobilt bredband alldeles utmärkt! Dessutom fungerar mobila bredband helt perfekt för streaming och är väldigt utbrett i just Sverige.

Nackdelen med ett mobilt bredband är oftast datapotterna, men om du väljer ett lite dyrare obegränsat abonnemang kommer du undan denna nackdel. Däremot finns det begränsningar i överföringshastigheten som du inte kan komma undan hur du än gör. Detta jämfört med ett fast bredband.

5G inte tillgängligt ännu

Men 5G är på uppgång även för mobila bredband. Inom sin tid kommer du att kunna njuta av så höga hastigheter som 1 Gbit per sekund! Vilket matchar hastigheten ett vanligt fast bredband via fiber har i dagsläget. I vanliga fall klarar du dig alldeles utmärkt med 4G även om 5G låter så mycket bättre!