Home Blogg Varför kallas den för popmusik?

Varför kallas den för popmusik?

0

Bland de mest framgångsrika popakterna på 1990-talet fanns R&B-influerade popakter som Mariah Carey, Destiny’s Child, Boyz II Men, Michael Jackson, Janet Jackson, En Vogue, Salt N Pepa, MC Hammer, C&C Music Factory, Brandy och TLC. Wikipedia Pop är en genre av populärmusik som uppstod i sin moderna form i mitten av 1950-talet i USA och Storbritannien. Tidiga västerländska popmusikartister är Tommy Steele, Marty Wilde, Bing Crosby, Frank Sinatra, Dean Martin, Bobby Darin, Bobbejaan Schoepen och Peggy Lee, men andra artister som Bill Haley and his Comets, Platters, Fats Domino och Elvis Presley blev populära hos den yngre generationen.

Vad är de 10 bästa poplåtarna?

År 1975 gjorde Judy Collins den till en pophit och Send in the Clowns fick som ett resultat Grammy Award för årets låt. 25 or 6 to 4 ingår på bandets självbetitlade andra album och är ett av de bästa exemplen på bandets distinkta jazz-rockfusion av horn och elgitarrer. Poplåtförfattaren Jimmy Webb skrev Wichita Lineman efter att ha kört genom Oklahoma och lagt märke till en till synes oändlig rad av telefonstolpar, som bara bröts av silhuetten av en ensam linjeman på toppen av en stolpe i fjärran. Men det var Whitney Houstons dramatiska tolkning av låten till soundtracket till filmen The Bodyguard, där hon också spelade huvudrollen, som blev en av de största pophitsen genom tiderna.

Vad definierar popmusik?

David Hatch och Stephen Millward definierar popmusik som en musik som skiljer sig från populär-, jazz- och folkmusik. Det finns en hel besläktad genre som kallas progressiv pop som skulle kunna vara en helt separat sak om det inte vore för att prog pop delar popens fokus på vokalartister överlag och en omsorg om melodi och musikalisk skönhet framför andra kvaliteter. I Amerika gjordes den tidigaste popmusiken av “crooners”, sångare (mestadels vita och manliga) som sjöng långsammare, musikaliskt förenklade versioner av jazzstandards. Enligt musikskribenten Bill Lamb definieras populärmusik som den musik som sedan industrialiseringen på 1800-talet mest överensstämmer med den urbana medelklassens smak och intressen.

Vilka är exemplen på popmusik?

De nya trenderna avgör vad som anses vara “coolt” och vad som inte är det, eftersom popmusiken återspeglar framväxande trender. På 1920-1950-talen påverkades popmusiken till exempel främst av jazzen, med början på 1950-talet av rock och rhythm and blues (R&B) och sedan 1980-talet av hiphop. Popmusikens historia är till stor del historien om den sammanflätade popkulturen i USA och Storbritannien under efterkrigstiden. Popstandarder (låtar som har uppnått berömmelse i sin egen rätt och som framförs av många olika sångare) och coverversioner (inspelningar som täcks av en senare artist) är också vanliga.

References: