Home Blogg Vem var gift med Xantippa?

Vem var gift med Xantippa?

0
Vem var gift med Xantippa?

De som är intresserade av historia och antika filosofer känner förmodligen till Xantippa. Hon var en gnatande kvinna som tyvärr inte hade ett gott rykte. I gamla skrifter blev hon ofta framställd som en gnatig och tjatig hustru som alltid var negativ och sur. Det låter ju inte roligt, så vem var gift med Xantippa trots hennes dåliga humör, det ska då få reda på här.

Sokrates gifte sig med en gnatig kvinna

Den som gifte sig med Xantippa var den framstående filosofen Sokrates. De levde under 400 – talet och tillsamman fick Sokrates och Xantippa tre söner. Trots Xantippas dåliga humör är det inte säkert att det var så hemskt att leva tillsammans med henne som ryktet påstår.

I skrifter från den tid då Sokrates och Xantippa levde tillsammans är det inte något överdrivet stort fokus på hennes personlighet. Det var snarare de skrifter som senare skrevs av romarna som lyfte fram Xantippas personlighetsdrag och då främst de negativa.

Sokrates tränade sitt tålamod

Filosofen Sokrates själv verkade inte lida så mycket av Xantippas humör. Han visste redan innan giftermålet att hon kunde vara lättretad och besvärlig men han såg detta som en utmaning. Genom att vara gift med henne kunde han träna på sitt tålamod.