Home Blogg Vilka digitala verktyg och tjänster kan göra ditt liv enklare?

Vilka digitala verktyg och tjänster kan göra ditt liv enklare?

0
Vilka digitala verktyg och tjänster kan göra ditt liv enklare?

Digitaliseringen har i stora drag varit positiv för samhällsutvecklingen, både på ett kollektivt och individuellt plan. Många människor lever nu bekväma och smidiga liv, där minimal tid behöver läggas på tråkiga ärenden i vardagen. Det har ökat livskvalitén ordentligt för många människor – allt tack vare ett antal effektiva digitala verktyg som nu blivit standard att använda. Men vilka är dessa digitala verktyg som kan göra livet enklare att leva?

Det är uppenbart att 2000-talet har varit en guldålder för digitaliseringen i hela samhället och ser man tillbaka på 1900-talet är skillnaderna enorma. Det finns stora skillnader i hur vi lever våra liv, hur hela samhällen organiserar sig och hur länder kan samverka med varandra. En del menar på att avstånden mellan olika människor, länder, organisationer och andra parter aldrig varit kortare. Det finns en stor tillgänglighet.

Det märks på många sätt, däribland inom företagandet. En hel del företag har blivit duktiga på att kapitalisera på digitaliseringen och har på olika sätt tagit fram nya innovationer som har öppnat andra dörrar. Det spelar ingen roll om det handlar om digitala betalningsmöjligheter, onlinebutiker eller casino på nätet. Det går numera att göra det mesta direkt i sin dator, mobiltelefon, surfplatta eller annan enhet på internetuppkoppling.

Många menar att den övergripande delen av digitaliseringen har varit positiv för det mänskliga livet och att många människor har fått en smidigare vardag, och ett på det hela taget enklare och behagligare liv att leva. Det kan härledas till att det nu finns ett antal etablerade digitala verktyg som just gör livet enklare. Låt oss peka på några av dessa digitala verktyg och gå in närmare på vad de egentligen gör som underlättar vardagen för så många människor. Du känner förmodligen igen många av de digitala verktygen själv, men kanske finns det något som du ännu inte har provat?

1. Mobilt bankID

Det kanske viktigaste digitala verktyget som har lanserats under 2000-talet är mobilt bankID, som i grunden har förändrat samhället och människors sätt att leva. En av de viktigaste grundbultarna i ett demokratiskt, fungerande och effektivt samhälle är legitimeringen. I Sverige har det länge varit ID-kort, körkort och pass som varit giltiga legitimationer. Utan en sådan har man haft svårt att sköta sina viktigaste ärenden.

När fler och fler tjänster digitaliserades uppdagades också ett stort behov av en digital metod för legitimering. Anledningen var helt enkelt att man behövde ett säkert och snabbt sätt att kunna legitimera sina kunder, utan att behöva ta några risker när det kom till den personliga integriteten.

De största svenska bankerna gick samman och tog fram mobilt bankID, som nu är ett otroligt centralt verktyg i hela den digitala apparaten som det svenska samhället vilar på. Detta digitala verktyg behövs för nästan allting man gör på nätet. Kan det rent av vara så att man kommer att kunna rösta med sitt mobila bankID i framtiden? Det återstår att se.

2. 1177.se

1177.se är ett digitalt verktyg som kan användas av hela den svenska befolkningen, när man känner sig osäker för någonting som är sjukdomsrelaterat. Det är helt enkelt en digital sjukvårdsupplysning, som drivs av samma organisation som driver telefontjänsten med samma namn. Förhoppningen med 1177.se har hela tiden varit att försöka göra tillgängligheten ännu bättre för oroliga patienter.

Hur ofta kan man ta en Alvedon? Är det normalt att ha ont i huvudet varje morgon? Hur mycket nässpray kan man ta innan det är skadligt för kroppen? Den typen av frågor finns 1177.se tillgängliga för att svara på – dygnet runt. Det faktum att tjänsten är digitaliserad har gjort det mycket enklare för alla inblandade parter.

3. Swish & betalappar

Ett annat viktigt digitalt verktyg som på bara några år har fått en etablerad status är Swish och andra liknande betaltjänster som finns kopplade till mobiltelefoner. Det är ett enkelt sätt att göra betalningar, både till privatpersoner och till företag. Nu för tiden är det många butiker som har Swish eller andra digitala betaltjänster, något som gör att det inte längre behövs en plånbok när man lämnar sitt hem för att handla något.

Swish är inte den enda betalappen som finns på marknaden, utan Zimpler, NetEller, Skrill och en rad andra digitala betaltjänster finns för den som vill göra betalningar direkt i sin mobiltelefon eller via nätet. Dessutom ska man ha med sig att internetbanker nu är ett faktum. Det innebär alltså att man kan besöka sin bank digitalt, snarare än att gå till ett fysiskt bankkontor för att hantera sina ärenden hos banken.

4. Kollektivtrafik – direkt i mobiltelefonen

Ett annat digitalt verktyg som har förändrat sättet som många människor lever sina liv är de många appar som finns från olika kollektivtrafikbolag. Om man exempelvis ska ta ett tåg eller åka en buss kan man med enkelhet söka på buss- eller tågtider direkt i en app, eller via hemsidan hos det bolaget. Det i sig har gjort det väldigt mycket enklare att planera sina resor och åka mer spontant.

Som om det inte vore nog med det går det att använda apparna till att köpa biljetter. Det går att jämföra med hur det fungerade tidigare, när man var tvungen att vara på plats på centralstationen en viss tid innan tåget eller bussen skulle gå, för att vara säker på att man skulle hinna köpa en biljett.

5. Sociala medier

Sociala medier i sig är ett viktigt digitalt verktyg och en tjänst som har gjort många delar av livet enklare. En del menar på att sociala medier har haft negativa konsekvenser på samhället i stort och att många människor haft svårt att förhålla sig till sociala medier på ett sunt sätt, men samtidigt är det ett digitalt verktyg som har förenklat mycket.

Nu kan man använda sina sociala medier till den mesta planering och kommunikation som man behöver göra. Den stora fördelen med sociala medier som digitalt verktyg är att man på ett enkelt sätt kan föra en dialog eller kommunicera med viktiga personer i ens liv. Det gör det enklare att planera sitt liv.